Ai que perdem els papers!


Abans d’entrar de ple en aquest escrit cal que fem esment que els diables Keresus són, entre les diferents corrents teatrals en relació al món dels diables i el foc, una colla de diables, ja que en el seu si tenen com a mínim les figures de Llucifer i Diablessa. En trobem que algunes colles fins i tot tenen la figura de l’Arcàngel_ no és el cas dels Keresus_.  Aquestes colles, a més de fer correfocs, inclouen en les seves actuacions breus entremesos o balls de diables versificats, anomenats versots de diables. Però sí que és cert que els Keresus per la Festa Major de Santa Coloma de Queralt, i des de fa tres anys, incorporen els versots.


La colla de diables Keresus, doncs, està integrada per varis diables, un Llucifer i una Diablessa. Però a més d’aquesta diversitat de personatges en el si de la colla hi ha la diversitat dels components en funció dels seus rols (el qui participa i prou, el qui mana, el qui organitza, el qui acompanya, el qui toca el tabal, el qui porta el carro, el qui reparteix, el qui encén, etc).


Així que dins la colla, de manera més o menys voluntària,  tothom va adquirint un rol tant pel que fa al personatge a representar dins la colla de diables, com en relació a les funcions a desenvolupar en el si de la colla. No vol dir que tothom per norma sempre hagi de fer  el mateix paper i funció, però la qüestió és que en general hi ha una estructura bastant similar de correfoc en correfoc. Però resulta que el passat divendres 3 d’agost, a la trobada de colles de la Conca de Barberà a Pira, tot aquest ordre i rutina es va esfumar!


Tot començava amb un petit gran desig de la Maria  que volia poder fer per un dia, ni més ni menys, de Diablessa! I el Llorenç _que és qui normalment fa de Diablessa_ va accedir-hi encantat.  Aquest va pensar que com que l’Enric _ que és qui normalment fa de Llucifer_ estaria de baixa, perquè en la trobada de diables de la Segarra històrica es va cremar, podria fer de Llucifer! A la Maria li sobrava vestit i al Llorenç li faltava màniga, però tots i aquests aspectes tècnics van gaudir d’allò més del canvi.


Bé, però aquests no van ser els únics canvis. Resulta que l’Eva, que durant tota aquesta temporada ha arrossegat el carro, va fer per primer cop de diable i s’ho va passar genial. I l’Enric, que no es volia perdre l’espectacle tot i la seva lesió, va empènyer el carro durant tot el correfoc _ i bé!_. L’Ona que ja fa dues temporades que tira foc, va tornar a fer de tabal perquè si no només hi haguessin hagut dos tabals acompanyant els diables. Ah, i per últim, les tres tabaleres assistents – la Nara, la Sílvia i l’Ona_ van tocar sense el cap dels tabalers, el Dani.

I ja ho veieu, a Pira semblava que tots plegats haguéssim perdut els papers, però res més lluny d’això. I és que els Keresus som diables polivalents que ens agrada fer de tot. I això és bo, perquè com tots sabem “s’ha de saber fer de tot en aquest món” i, a més, és bo passar-s’ho bé fent el que sigui.


Recordeu que ens podeu trobar el proper diumenge 12 d’agost a l’espectacle de foc final de festa a Guimerà!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: